Suttermeers had al negen jaar woonerf moeten zijn, bewoonster dient klacht in

Op 28 november 2018

Uittredend gemeenteraadslid Pascal Machtelinckx (Open VLD) vroeg met een extra agendapunt op de gemeenteraad aandacht voor een gemeenteraadsbesluit van negen jaar geleden. Het besluit om in Suttermeers een woonerf in te voeren, blijft dode letter.

Voorzitter van de gemeenteraad Alexander De Croo (Open VLD) vroeg onmiddellijk de stemming aan voor het extra agendapunt, maar kreeg lik op stuk van de oppositie. “We hebben over dit agendapunt negen jaar geleden al gestemd”, klonk het in koor door oppositiepartijen N-VA en CD&V.

Volgens Jan Haegeman (N-VA) neemt het schepencollege een loopje met zijn eigen beslissing en slaagt de gemeenteraad er niet in zijn eigen reglementen uit te voeren. Uiteindelijk wist De Croo de gemoederen te bedaren door te beloven om tegen de volgende gemeenteraad een voorstel uit te werken. Allen, op Machtelinckx na, stemden daarmee in.

Eén bewoonster

Het probleem van de Suttermeers is een probleem van Anneleen Goeminne. Zij woont aan het einde van de doodlopende straat, waar die eindigt op een pijpenkop. “In de pijpenkop staan heel dikwijls wagens geparkeerd”, licht Goeminne het probleem toe. “Daardoor kan ik soms niet aan mijn weide die naast mijn woning ligt. De buren die er parkeren, doen volgens de verkeerswetgeving niets fout. Toch stel ik vast dat de brandweer of pakweg de sneeuwruimers niet tot op het einde van de straat geraken. Nochtans kan het probleem simpel worden aangepakt als het gemeentebestuur zijn besluit om hier een woonerf te maken uitvoert. Dan wordt de gemeente verplicht om parkeerhavens op de weg te tekenen en moet daarbinnen worden geparkeerd.”

Klacht bij gouverneur

“Negen jaar geleden keurde de gemeenteraad dit plan unaniem goed, na positief advies van onder meer de politie”, vervolgt Goeminne. “Ik sprak al tal van politici aan. Titelvoerend burgemeester De Croo antwoordde me dat ik de enige in de straat ben die klaagt. Uiteraard ben ik de enige. Ik ben het die dikwijls niet tot aan mijn woning geraak. Met de buren die er parkeren, wens ik geen ruzie. Ik wens alleen dat er een oplossing komt. Dinsdag diende ik officieel klacht in bij de gouverneur tegen de werking van het Brakelse gemeentebestuur.”

“Ik voelde me te dikwijls met een kluitje in het riet gestuurd”, aldus Goeminne. “Nu schuift het bestuur dit alweer een maand voor zich uit. Dan wachten we al tien jaar. Waarschijnlijk zal De Croo met het voorstel komen om vier parkeerplaatsen te maken op het einde van de straat. Dat zou het probleem zeker oplossen. Ook het voorstel van Pascal Machtelinckx om langs beide straatkanten 15 meter gele lijnen te schilderen, zou een afdoende oplossing zijn”, besluit Goeminne.

 

Bron: Het Nieuwsblad, 28/11/2018 (EDP)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is