VLD slaagt er alweer niet in voldoende gemeenteraadsleden te verzamelen. Gemeenteraad afgelast.

Op 30 mei 2022

De Brakelse VLD telt een absolute meerderheid van 15 op 23 gemeenteraadsleden. Toch slaagt deze meerderheid er regelmatig niet in om voldoende van die verkozenen ook effectief naar de gemeenteraad te krijgen. De voltallige oppositie is dat ondertussen helemaal beu en verliet de jongste zitting.

Verschillende gemeenteraadsleden van VLD komen vaker niet dan wel naar de vergadering. Enkele maanden terug daagde zelfs de hele VLD-fractie niet op. Op de jongste gemeenteraadszitting was het weer van dat: er daagden amper 11 VLD-gemeenteraadsleden op. De oppositie pikt dat niet langer.

Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “Amper enkele maanden geleden keurden we met de hele gemeenteraad nog unaniem een deontologische code goed, waarin de aanwezigheid op de gemeenteraden als cruciaal wordt bestempeld voor de goede werking. Maar keer op keer veegt deze meerderheid daar de voeten aan. Dat is niet alleen onrespectvol naar de kiezer die voor hen gekozen heeft, maar ook naar de oppositie die best wel wat werk in de voorbereiding van die gemeenteraden steekt.”

De oppositie besloot dan ook een krachtig signaal te geven en verliet op haar beurt de gemeenteraadszitting.

Jan Haegeman: ”Doordat ook de oppositie is opgestapt, waren er niet voldoende gemeenteraadsleden meer om de zitting wettelijk te laten plaatsvinden. De voorzitter van de gemeenteraad kon dus niet anders dan de vergadering afsluiten zonder dat er een agendapunt behandeld werd. Dat is erg jammer, want ik en mijn collega’s hadden best wel wat voorbereid. Maar we vonden het erg belangrijk om dit signaal te geven aan de bevolking: de meerderheid voor wie jullie hebben gestemd, vinden het niet belangrijk genoeg om ook effectief hun werk te doen. Het kan zijn dat je geen tijd hebt voor de gemeenteraad: maar dan kan je gerust ontslag nemen en een opvolger aan bod laten komen”.

Haegeman hekelt de receptiecultuur binnen de blauwe meerderheid.

Jan Haegeman: “Men verwijt mij wel eens dat ik te weinig op straat kom, en dat kan gerust zijn. Maar ik sta dan misschien wel niet op alle foto’s en ik schuim niet alle recepties af. Maar ik ben wel daar waar een gemeenteraadslid geacht wordt zijn werk te doen: in de raadszaal. Hopelijk dringt dit nu ook eens door bij de liberalen. De N-VA-fractie telt met zijn ene vertegenwoordiger 14 gemeenteraadsleden minder dan VLD, maar ik in 15 jaar tijd amper een zitting gemist.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is