N-VA vraagt standpunt Brakels gemeentebestuur over gemeentefusie

Op 4 september 2017, over deze onderwerpen: Cultureel centrum, Gemeentefusie, Nieuw gemeentehuis

De jongste maanden lijkt Vlaanderen in de greep van een nieuwe fusiegolf. Meerdere gemeentes besloten inmiddels om vanaf 2019 te fusioneren. In Brakel lijkt het vooralsnog niet zo ver maar links en rechts worden intussen wel lijntjes uitgeworpen. Zowel Geraardsbergen als Ronse werden al genoemd als mogelijke fusiepartners. Naar aanleiding van de opmaak voor de plannen voor het nieuwe Brakelse gemeentehuis, vraagt N-VA-gemeenteraadslid Lieven Bauwens duidelijkheid aan het schepencollege.

Lieven Bauwens: “De N-VA is voor alle duidelijkheid vóór de bouw van een nieuw gemeentehuis en zeker van het bijhorend cultureel centrum. Maar we moeten ons wel beraden over de noodzaak van een zo’n nieuw administratief centrum als we over enkele jaren – al dan niet met onze instemming – moeten fusioneren met een grotere stad. Het lijkt ons daarom niet meer dan logisch dat de meerderheidspartijen eerst hun visie op die fusiegolf geven éér we investeren in een nieuw gemeentehuis. Laten we ons dus in de eerste plaats maar focussen op het cultuurcentrum.”

De Brakelse N-VA-afdeling gaf eerder al te kennen niet wild te zijn van alle fusieplannen. N-VA-fractieleider Jan Haegeman berekende dat de Brakelse belastingbetaler de dupe wordt bij zo’n operatie.

Jan Haegeman: “Brakel is een goed uitgeruste gemeente die heel wat te bieden heeft aan z’n inwoners: zwembad, sportinfrastructuur, bibliotheek, buurtzalen, enzovoort. Het zal mij benieuwen of die infrastructuur in stand gehouden wordt als wij fusioneren met een grotere stad die reeds z’n eigen infrastructuur heeft. Ik vrees echter dat ik het antwoord ken. Brakel heeft niks te winnen bij een fusie met pakweg Geraardsbergen, Ronse of Zottegem. Integendeel: op basis van de jongste cijfers zou door zo’n fusie zou onze schuld per inwoner stijgen met 39 tot zelfs 136%. De Brakelaar dreigt in zo’n verhaal dus het kind van de rekening te worden.”

N-VA Brakel dringt er dan ook op aan bij de paarse meerderheid om geen beslissingen te nemen over de hoofden van de Brakelaars heen.

Lieven Bauwens: “We moeten daar niet flauw over doen: zo’n fusie is helaas vaak een politieke beslissing waarin politieke families elkaar trachten terug te vinden. Met de N-VA zullen we alles in het werk stellen om zoiets te voorkomen. Als het ooit zo ver komt dan moet het de gewone Brakelaar zijn die daarin het laatste woord heeft.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is