N-VA voelt Brakels schepencollege aan de tand over gemeentefusies

Op 26 oktober 2021, over deze onderwerpen: Gemeentefusie

Naar aanleiding van de fusiegesprekken tussen Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem, voelde N-VA-raadslid Jan Haegeman de liberale meerderheid aan de tand over de fusie-intenties van de gemeente Brakel. De Brakelse N-VA is resoluut gekant tegen een fusie, zeker met een grotere stad, maar vreest dat de gemeente vroeg of laat het kind van de rekening wordt.

Het spook van de gemeentefusies waart weer door Vlaanderen. Met een mogelijke fusie tussen Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem zou nagenoeg de helft van de Vlaamse Ardennen in één gemeente worden ondergebracht. De Vlaamse regering stimuleert dergelijke vrijwillige fusies onder het mom van ‘meer bestuurlijke armslag’. Regelmatig duikt ook het ballonnetje op om na de verkiezingen van 2024 zelfs naar verplichte gemeentefusies te gaan. Reden genoeg voor N-VA-gemeenteraadslid Jan Haegeman om eens te horen hoe de Brakelse meerderheid met dat gegeven omspringt.

Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “Het is een idioot idee dat groter altijd beter zou zijn. Een gemeente als Brakel heeft een uitstekend aanbod voor zijn inwoners aan een lage schuldgraad. Bij een fusieoperatie, zeker met grotere steden als Zottegem of Geraardsbergen, zijn we dus altijd slechter af. De schuldgraad schiet dan de hoogte in terwijl de investeringen, zoals een zwembad of een podiumzaal, welhaast zeker niet meer in Brakel zouden gebeuren. Maar momenteel lijkt het wel de nieuwe modetrend om fusiegesprekken aan te gaan. Ik wou dus wel eens weten hoe dat zit met Brakel.”

Op de gemeenteraad beaamde het schepencollege bij monde van de burgemeester dat ook zij niet gewonnen zijn voor een fusie. Er werd daarrond nog geen enkel gesprek gevoerd. Toch is raadslid Haegeman er niet helemaal gerust op.

Jan Haegeman (N-VA): “Vanzelfsprekend ben ik blij dat de meerderheid op dezelfde lijn zit als ik en van geen fusie wil weten. Maar anderzijds vind ik het wel nodig om vooruit te kijken en ook een plan B te hebben voor het geval de Vlaamse regering alsnog fusies zou verplichten. Het ontbreken van zo’n plan B stemt me dan ook niet echt gerust. Hoe triest het ook is, we weten allemaal dat zo’n fusieverhalen vroeg of laat altijd neerkomen op politieke koehandel waarbij politieke families elkaar gaan opzoeken, dat was bij de vorige fusie in 1976 niet anders. In zo’n scenario dreigt Brakel na 2024 helemaal alleen te staan in de Vlaamse Ardennen en worden we misschien wel gedwongen tot een fusie met Geraardsbergen, met alle sociale problematiek van de Dendersteden erbovenop. Voor zo’n scenario pas ik liever. Het komt er dus op aan om stevig aan hetzelfde zeel te blijven trekken voor die eigen koers."

Haegeman roept alle Brakelse partijen daarom op om een duidelijk signaal te geven aan hun partij dat verplichte gemeentefusies absoluut niet door de beugel kunnen.

Jan Haegeman (N-VA): “Wanneer ik lees hoe Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) openlijk pleit om naar maximaal 100 gemeenten te gaan in Vlaanderen, dan keert mijn maag om. Dat is stedelijke nieuwlichterij die geen rekening houdt met de realiteit op het platteland. Ik vind dat wij ons daar duidelijk moeten tegen uitspreken. Ik laat alvast geen kans onbenut om daar binnen mijn partij op te wijzen, maar ik heb natuurlijk weinig te zeggen op nationaal niveau. Er zijn anderen in onze gemeenteraad die wel een grote invloed hebben binnen hun partij op nationaal vlak. Ik hoop dan ook dat ze de daad bij het woord voegen. Mensen herkennen zich van langsom minder in de politiek. Maar politici staan ook steeds verder weg van hun kiezers: letterlijk. Met nog grotere gemeentes, gaan we die afstand niet overbruggen, integendeel.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is