U bent hier
Brakelse financiën: après nous le déluge?
Op de laatste gemeenteraad van 2021 lagen een aantal wijzigingen aan het meerjarenplan ter tafel. Daarin worden de financiële krijtlijnen voor de bestuursperiode uiteen gezet. N-VA-gemeenteraadslid Jan Haegeman toonde zich tijdens de bespreking bijzonder bezorgd om de financiële toekomst van de gemeente.
Elk gemeentebestuur moet over een meerjarenplan beschikken. Daarin staan de belangrijkste beleidsdoelstellingen opgesomd, een overzicht van de inkomsten, uitgaven en schulden. En die laatste swingen stilaan de pan uit. Reden genoeg voor de Brakelse N-VA om het schepencollege ter orde te roepen.
Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “Brakel kon zich altijd beroepen op een zeer gezonde financiële situatie. Bij de start van deze legislatuur hadden wij een schuldgraad van amper 500 euro per inwoner, waarmee we één van de beste leerlingen van de klas waren. Helaas gooit deze meerderheid het zorgvuldige beleid van de vorige schepen van financiën in sneltempo overboord. Als dit meerjarenplan effectief zo wordt doorgezet, dan start een nieuw schepencollege in 2025 met een schuldgraad van maar liefst 1500 euro per inwoner, een verdrievoudiging. Dat brengt ons van de kop meteen naar de staart van het peloton."
Er hangen daarenboven nog een heleboel onzekerheden boven het hoofd van het gemeentebestuur, die de cijfers nog veel roder zouden kunnen kleuren.
Jan Haegeman (N-VA): “De inflatie wordt door onze schepen bijvoorbeeld vrij rooskleuring ingeschat. Maar als prijzen blijven stijgen, zullen niet alleen de kosten van de verschillende bouwprojecten blijven oplopen, maar zal ook de rente stijgen. Daardoor zullen ook de verschillende leningen die het gemeentebestuur moet aangaan duurder uitvallen. Bovendien blijft ook het verhaal van het rusthuis als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: in het slechtste geval zou ons ook dat meer dan een miljoen euro per jaar kunnen kosten.”
Met de slechte cijfers maakt Haegeman zich zorgen om een aantal projecten die nog in de steigers staan.
Jan Haegeman (N-VA): “De podiumzaal wordt andermaal achteruit geschoven in de tijd. Met de N-VA hebben wij altijd gevochten voor meer cultuur in onze gemeente. Ik hoop maar dat deze slechte cijfers niet betekenen dat van uitstel afstel komt. Of dat men ze maar half afwerkt, zoals men ook de centrumvernieuwing van Nederbrakel uiteindelijk maar half heeft afgewerkt.”
Als er na de volgende gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe ploeg aan het bewind zou komen, dan heeft die amper nog marge om nieuw beleid te voeren.
Jan Haegeman (N-VA): “De financiële buffer om eigenlijk beleid uit te tekenen – de zogenaamde autofinancieringsmarge – verdwijnt als sneeuw voor de zon. Waar we aanvankelijk nog uitgingen van een buffer van zo’n 2 miljoen euro in 2025, is dat intussen gezakt naar amper 60.000 euro. Een nieuw schepencollege zal dus weinig nieuwe dingen kunnen doen, enkel financieel puin ruimen. Ik heb de indruk dat de huidige ploeg zich gedraagt als een Madame de Pompadour: ‘après nous le déluge’… “