Schepen De Clercq uit de bocht - fuifverbod VISO geen oplossing

Op 2 maart 2011

N-VA Brakel reageert onthutst op de uitlatingen van schepen van Jeugd Hedwin De Clercq na een uit de hand gelopen schoolfuif. De sp.a-schepen wil de betrokken school (Viso Cor Mariae) meteen alle toegang tot de gemeentelijke fuifzaal ontzeggen. Kan niet, reageren N-VA’ers Jan Haegeman en Yirka Beeckman.

Jan Haegeman: “Laat er geen twijfel over bestaan dat wij de baldadigheden die zich voordeden met klem veroordelen. Maatregelen zijn dan ook absoluut noodzakelijk. Schepen De Clercq gaat echter ver over de schreef – en dat helaas niet voor het eerst – door de school voortaan alle toegang te ontzeggen. Ik vraag me af in hoeverre dergelijke ondoordachte acties gedragen worden door het schepencollege.

Voor Yirka Beeckman, die voor N-VA de veiligheidsproblematiek opvolgt, dient klein en groot vandalisme een belangrijk aandachtspunt te zijn in het gemeentelijk beleid.

Yirka Beeckman: “Reeds in 2006 pleitte de Brakelse N-VA er voor om een aangepast politiebeleid te voeren naar jongeren toe. Door een aantal agenten specifiek in te schakelen als vertrouwenspersoon wordt de drempel om naar de politie te stappen met vragen en opmerkingen voor jongeren meteen lager. De taak van die agenten wordt dan begeleiden waar het kan maar desnoods ook ingrijpen als het moet. De tolerantie voor klein vandalisme moet daarbij wel steeds absoluut nul zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dergelijke baldadigheden het onveiligheidgevoel bij de bevolking aanzwengelen. Ik ben er overigens van overtuigd dat jongeren die fier zijn op hun gemeente zich niet aan dergelijk beschadigingen zullen te buiten gaan. De houding van schepen De Clercq lijkt me echter niet van die aard om zo’n fierheid te helpen bewerkstelligen, integendeel.

N-VA-mandataris Jan Haegeman, die zelf jarenlang actief was in het jeugdwerk, stuurt aan op een overleg met alle betrokken actoren om tot een constructieve oplossing te komen.

Jan Haegeman: “Door de jongeren van onze gemeente de toegang tot de fuifzaal te ontzeggen, worden ze verplicht uit te wijken naar buurgemeentes. Daarmee verleggen we niet alleen het probleem maar maken we het zelfs erger! Door onze jongeren naar Zottegem, Geraardsbergen, Oudenaarde,… te sturen vermindert meteen ook de sociale controle, verhoogt de kans op alcoholmisbruik, verhoogt de kans op weekendongevallen, enzovoort. De uitspraken van schepen De Clercq zijn dan ook uiterst laakbaar en al helemaal onbetamelijk voor iemand die de jongste weken niet onder stoelen of banken steekt in 2012 de burgemeesterssjerp te willen opeisen. Wij verwachten van zo iemand een constructieve houding en rekenen er dan ook op dat de schepen zijn beslissing met betrekking tot Viso Cor Mariae intrekt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is