Rusthuis Najaarszon: “Het wordt alsmaar zotter”

Op 19 december 2012

Naar aanleiding van een vernietigend rapport van het onafhankelijk bureau BDO over de facturen die rusthuis Najaarszon doorschuift aan het OCMW, trok N-VA’er Jan Haegeman aan de alarmbel bij de minister en de gouverneur.

Jan Haegeman: “Iedereen zwaait met verschillende cijfers. Als BDO gelijk heeft betalen de Brakelse belastingbetalers onterecht zowat 150.000 euro teveel voor het rusthuis. Wat dan weer weerlegd wordt door de uitbater van het rusthuis, nogal wiedes. Het minste wat men kan zeggen is dat er verwarring heerst. Daar moet een objectief oordeel in geveld worden opdat we correcte beslissingen zouden kunnen nemen. Het lijkt me dan ook niet meer dan mijn plicht om hiervoor beroep te doen op de toezichthoudende overheid.”

Gisteren (dinsdag 19 december) werd de hele toestand besproken op een woelige OCMW-raad. Dat er een nieuwe factuur van 350.000 euro op tafel werd gelegd, was niet van die aard om de gemoederen te bedaren. Ook aftredend burgemeester Herman De Croo – die zich voor de allereerste keer ooit geroepen voelde tussen te komen in de OCMW-raad – gooide eerder olie op het vuur.

Jan Haegeman: “Het wordt hoe langer hoe zotter. Amper twee dagen na het rapport van BDO komt rusthuisuitbater Schollaert met een nieuwe factuur die niet lager maar juist nog veel hoger ligt: 350.000 euro.  Voor wie nog in franken rekent, zoals de vele bejaarden waarvoor dit rusthuis tenslotte moet dienen: omgerekend is dit een dikke veertien miljoen Belgische frank. De paarse meerderheid heeft van pure gêne dan maar een compromis gesloten met Schollaert om uiteindelijk 304.000 euro te betalen, nog steeds een pak meer dan de oorspronkelijke factuur en haast 3,5 keer meer dan wat BDO heeft berekend.”

Burgemeester De Croo en OCMW-voorzitter Flamand richtten zeer giftige woorden tot Jan Haegeman. Die is echter niet onder de indruk.

Jan Haegeman: “Dat men een dergelijk compromis moet sluiten, bewijst mijn stelling: er zijn nooit goede afspraken gemaakt over de werking van het rusthuis en de afspraken die er wel zijn worden niet nagekomen. Het is eigenlijk wat zielig dat de burgemeester – zonder al te veel dossierkennis – zich geroepen voelt om mij de levieten te komen lezen omdat ik mijn verantwoordelijkheid neem. Wie geen argumenten meer heeft dwaalt natuurlijk gemakkelijk af naar schelden en intimideren. De feiten zijn echter wat ze zijn: de belastingbetaler betaalt, Schollaert bepaalt. Daar kan geen priemend vingertje van de burgemeester iets aan veranderen.”

VLD en sp.a keurden de betaling van 304.000 euro zonder omwegen goed. N-VA en CD&V onthielden zich bij de stemming in afwachting van het onderzoek van de gouverneur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is