PS raakt Brakelaars in de portemonnee

Op 9 december 2009

Vorige week lekte uit dat het nieuwe spreidingsplan voor asielzoekers dat PS-staatssecretaris Courard opstelde, wel bijzonder onbillijk uitvalt voor de Vlaamse gemeenten. De Vlaamse gemeenten moeten maar liefst 88% van alle asielzoekers opvangen, tegenover 1% door Brussel en 11% door Wallonië. OCMW-raadslid Jan Haegeman (N-VA) onderzocht wat dit betekent voor Brakel. De cijfers zijn onthutsend.

Tot hiertoe ging het Brakels OCMW ervan uit dat het met het nieuwe spreidingsplan 46 asielzoekers zou worden toegewezen, wat op zich al erg veel is. Momenteel staat het OCMW in voor 4 (!) asielzoekers. Uit nieuwe cijfers blijkt echter dat het quotum zelfs nog hoger kan liggen: 52. Al deze asielzoekers hebben recht op materiële of financiële ondersteuning vanwege het OCMW.

De aanwezigheid van een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in de gemeente (in de Warande) kan enig soelaas bieden. De 10 asielzoekers die er kunnen worden ondergebracht mogen dubbel worden afgetrokken van het quotum, wat – afhankelijk van de gebruikte cijfers – nog steeds een quotum van 26 of 32 asielzoekers oplevert. Door jarenlang wanbeheer is het LOI echter momenteel zijn erkenning kwijt. Men hoopt om het LOI op korte termijn weer operationeel te krijgen maar dat kost natuurlijk handen vol geld.

Eventuele financiële steun die het OCMW aan de asielzoekers biedt, kan worden gerecupereerd bij de federale overheid. Dit kan echter enkel wanneer men de betrokken asielzoekers een woning kan aanbieden. Is dat niet het geval dan kan men slechts 50% recupereren. De ervaring leert dat het in Brakel – gezien de hoge huurprijzen – quasi onmogelijk is om woningen te vinden die men kan aanbieden aan asielzoekers.

Jan Haegeman: “Alles in acht genomen heeft het nieuwe spreidingsplan, nog in de hand gewerkt door de regularisatieprocedure die de Franstaligen de Vlamingen tegen hun zin de maag splitsten, een flinke budgettaire impact op Brakel. Een raming leert dat de opvang voor asielzoekers in het beste geval een gat in de OCMW-kas slaat van 189.000 euro, in het slechtste geval kan dat zelfs oplopen tot 324.323 euro! Het grote probleem situeert zich vooral op federaal vlak waar men zich laat gijzelen door de Franstaligen. Dit komt er van wanneer een regering geen Vlaamse meerderheid heeft. Dat neemt niet weg dat er ook op lokaal vlak actie kan worden ondernomen.

Haegeman vraagt daarom dat het gemeentebestuur officieel protest zou aantekenen bij staatssecretaris Courard. Bovendien moet worden onderzocht of het OCMW een burgerlijke procedure kan opstarten tegen deze beslissing, gezien de minister een verkeerde formule gebruikte voor het opstellen van het spreidingsplan. Tenslotte pleit de N-VA er voor dat het OCMW minstens één woning zou aankopen die ter beschikking kan worden gesteld voor asielzoekers. Gezien de tussenkomsten vanwege de federale overheid zijn wij er van overtuigd dat deze zichzelf vlot zal terugverdienen.

Pikant detail: De Brakelse buurgemeente Vloesberg/Flobecq, waar PS-kopstuk De Motte de plak zwaait, dient amper 3 asielzoekers op te vangen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is