Najaarszon: OCMW-voorzitter Marijn De Valck houdt Brakelaars aan het lijntje

Op 26 september 2014

In december 2012 legde de Brakelse N-VA de financiële wanpraktijken binnen rusthuis Najaarszon bloot. De slechte constructie die door de VLD-sp.a-meerderheid werd opgezet, bleek de belastingbetaler elk jaar handenvol geld te kosten. Vandaag ligt er nog steeds geen oplossing op tafel.

Kristof De Ruyck (OCMW-raadslid N-VA Brakel): “Na het uitlekken van het schandaal beloofde de meerderheid orde op zaken te stellen. Inmiddels houdt het schepencollege zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad  al twee jaar aan het lijntje. We krijgen telkens weer te horen dat er een oplossing in de maak is maar verdere details ontbreken. De weinige informatie die we in stukken en brokken krijgen toegeworpen, zijn bovendien niet van die aard dat de Brakelaars er vrolijk kunnen van worden.”

Op de OCMW-raad van donderdag 25 september jongstleden stond nog maar eens een bijkomende financiële bijdrage voor het rusthuis op de agenda.

Kristof De Ruyck: “Opnieuw moeten onze Brakelaars opdraaien voor de lasten terwijl anderen – de private uitbater van het rusthuis – van de lusten genieten. Het OCMW geeft een renteloze lening van dik 450.000 euro aan het rusthuis. Dat geld komt natuurlijk niet van één of ander sprookjesezeltje. Het zijn uiteindelijk de belastingbetalers die dat moeten ophoesten.”

Zelfs voor sommige leden van de meerderheid werd het blijkbaar net even te gortig. De OCMW-raad sleepte – ondanks de beperkte agenda – dan ook uren aan.

Kristof De Ruyck: “De situatie was gewoon hallucinant. De leden van de meerderheid waren het onderling opvallend oneens. Maar OCMW-voorzitter Marijn De Valck had duidelijk de opdracht gekregen om dit door ieders strot te rammen. Ondanks de tegenwerpingen van de N-VA werd de renteloze lening aan het rusthuis – en, laat ons eerlijk zijn, eigenlijk dus aan de private uitbater – goedgekeurd door de VLD en sp.a. En dat terwijl het rusthuis eigenlijk nog een paar honderdduizend euro in het krijt staat bij het OCMW!”

De N-VA is bijzonder boos over dit gebrek aan respect voor de Brakelse belastingbetaler. Op de volgende gemeenteraad zal de fractie het schepencollege dan ook ter verantwoording roepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is