N-VA en CD&V vragen onderzoek naar RVT/Rusthuis Najaarszon

Op 20 januari 2010

Eind oktober 2006 werd het vroegere OCMW-rusthuis Najaarszon ondergebracht in een nieuwe vereniging bestaande uit het OCMW enerzijds en een private partner, vzw Sint-Jozef uit Horebeke anderzijds. Ondanks sabotagepogingen van de paarse meerderheid slaagde CD&V/N-VA er toch in om een zitje te bekomen in de raad van bestuur van deze vereniging “RVT/Rusthuis Najaarszon”. Jan Haegeman houdt er sinds 2008 een oogje in het zeil. En dat blijkt meer dan nodig want er loopt heel wat mis.

Jan Haegeman: “Het OCMW draagt nog tot 2016 een belangrijk aandeel in de kosten van het rusthuis. Mijn collega-bestuurders, en dan met name vooral OCMW-voorzitter André Flamand geeft er zich echter weinig rekenschap van dat werken met gemeenschapsgeld ook verplichtingen inhoudt. Men lapt vrolijk z’n laars aan de eigen statuten: er werd al twee jaar geen algemene vergadering gehouden, er wordt geen jaarrekening voorgelegd laat staan een begroting. De leden van de OCMW-raad blijven compleet verstoken van informatie.”

Fernand De Tant: “We hebben bovendien sterke aanwijzingen dat de private partner in het rusthuis, vzw Sint-Jozef niet rechtsgeldig is samengesteld. Volgens de laatste publicaties in het staatsblad telt die vzw slechts drie leden: Bruno Schollaert, zijn echtgenote en zijn zoon. CD&V en N-VA zijn absoluut niet tegen de samenwerking met een private partner maar wij willen wel dat men zich correct opstelt. Men werkt tenslotte met een belangrijk aandeel van de Brakelse belastingscenten.”

Jan Haegeman: “Hoewel de statuten van de vereniging “RVT/Najaarszon” alle rechten en plichten van het OCMW enerzijds en vzw Sint-Jozef anderzijds duidelijk opsomt, wil vzw Sint-Jozef alsnog een extra overeenkomst laten goedkeuren. Deze overeenkomst kent vzw Sint-Jozef, het gezin Schollaert dus, een jaarlijkse vergoeding toe van maximum 50.000 euro voor hun “managementprestaties”. De vergoeding geraakte tot hiertoe nog niet gestemd omdat de raad van bestuur van het rusthuis de behandeling van het punt intussen al drie keer heeft uitgesteld, telkens toen bleek dat ik zou tegenstemmen.”

Het mag duidelijk zijn dat er heel wat schort aan de werking van het rusthuis. N-VA en CD&V stappen dan ook naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois met de vraag een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in de vereniging “RVT/Rusthuis Najaarszon”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is