N-VA en CD&V maken gezamenlijk programma bekend

Op 28 september 2006

De N-VA werkte eerder en uitgebreid programma uit. Samen met CD&V stellen we nu 8 concrete punten voor waar ons kartel de komende zes jaar wil voor gaan!

 

  1. AANTREKKELIJKE GEMEENTE
    • Dorpskernrenovatie Nederbrakel
      Het centrum moet een “ontmoetingsplaats” worden, waar gelegenheid is voor een “babbel”, een “pint” en “gezellig winkelen”.
    • Veilig en stressloos onderweg
      Er dient een geïntegreerd mobiliteitsbeleid gevoerd worden op basis van het STOP-principe: stappen – trappen – openbaar vervoer – privé-wagens. Prioritair is de fietsveilige verbinding van alle dorpskernen en belangrijke gebouwen en plaatsen door middel van fietspaden, wegeltjes en alternatieve routes. Er is nood aan zeker 10km nieuwe fietspaden, afdoende bewegwijzering en grondig onderhoud van alle wandel- en fietspaden.
      Autoverkeer moet op efficiënte en duidelijk bewegwijzerde wijze worden omgeleid bij werken maar ook in geval van manifestaties (kermis, wielerdoortochten,…).
  2. MINDER BELASTINGEN
    • Afschaffing van de 100 euro gezinsbelasting
      De invoering van Diftar bracht voor de Brakelse gezinnen een meerkost met zich mee. Om de financiële druk op de gezinnen te verlichten, vragen we de afschaffing van de gezinsbelasting.
    • Verlaging van de aanvullende belasting op de onroerende voorheffing
      Onder de huidige paarse coalitie kenden de grondlasten een enorme stijging. Een verlaging van de aanvullende lasten komt de koopkracht van elk Brakels gezin ten goede. Uiteindelijk is dat ook voor onze middenstanders een goede zaak!
  3. BETER WONEN
    • Betaalbare huisvesting voor iedereen
      Brakel heeft een tekort aan betaalbare huisvesting; zowel huren, kopen als bouwen wordt steeds moeilijker. Brakel telt op dit moment slechts 1,5% sociale huurwoningen, CD&V / N-VA wil dit cijfer naar 5% tillen. Dat vereist inspanningen inzake ruimtelijke ordening, grondbeleid en initiatiefkracht voor 250 bijkomende sociale huurwoningen.
    • Basiscomfort voor iedereen
      Teveel Brakelaars genieten nog geen basiscomfort: +/- 350 gezinnen hebben geen badkamer met warm stromend water, meer dan 200 gezinnen hebben geen toilet met spoeling in huis. Het probleem situeert zich vooral bij de groep van 80-plussers; een gevolg van het verouderde woningpatrimonium (een typisch gegeven voor de Vlaamse Ardennen). We zijn dan ook vragende partij voor een betere gemeentelijke aanpassingspremie ten behoeve van basiscomfort of van thuiszorgaanpassingen in de woning.
  4. INSPANNING VOOR DE SENIOREN
    • Ondersteuning van mantel- en thuiszorg
      Senioren moeten zo lang mogelijk in hun eigen huis, hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat veronderstelt echter dat men beroep kan doen op een voldoende aanbod aan thuiszorgdiensten. Deze laatste verdienen dan ook voldoende ondersteuning te krijgen.
      Behalve deze thuiszorgdiensten worden bejaarden of zieken vaak opgevangen door familie of naasten; de zgn. ‘mantelzorg’. Ook deze ‘mantelzorgers’ verdienen extra ondersteuning: symbolisch, als appreciatie voor hun zinvolle bijdrage aan een warme maatschappij, maar ook financieel; zij worden namelijk geconfronteerd met stijgende kosten en derven door hun inzet vaak heel wat inkomsten (halftijds gaan werken, verlof zonder wedde,…)
    • Ruimte voor ontplooiing
      De Brakelse senioren houden niet van stilzitten. Het zijn zeer dikwijls actieve burgers met een ruim interessegebied en een boeiend sociaal leven. Wij vinden dat zij zich ook na de professionele carrière alle kansen moeten krijgen zich verder te ontplooien. Een minimum dienstverlening is alvast een optimale toegang tot de gemeentelijke infrastructuur.
  5. TOEKOMST IN TOERISME
    • Toerisme als volwaardige tak van de lokale economie
      Toerisme kan, mits een ernstige aanpak, een belangrijke stimulans vormen voor de plaatselijke economie. Brakel moet gepast inspelen op deze tendens en zich ten volle profileren als dé fiets- en wandelgemeente bij uitstek.
    • Aandacht voor natuurlijk, historisch en socio-cultureel erfgoed
      Onze natuur en landschappen zijn onze belangrijkste troef. Het spreekt voor zich dat alles in het werk moet gesteld worden om deze te beschermen. Onze unieke fauna en flora mogen best onder de aandacht van de bezoekers gebracht worden, bijvoorbeeld door de uitbouw van een natuur- en cultuureducatief bezoekerscentrum.
  6. INTERESSE IN DE JONGEREN
    • Spelen en sporten van peuter tot tiener
      De Brakelse speelpleintjes liggen er belabberd bij. Ook het recreatiegebied de “Rijdtmeersen” oogt onverzorgd en is weinig uitnodigend. Wij eisen dat de Brakelse speelterreintjes degelijk onderhouden worden. Wij willen bovendien dat er ook voldoende recreatieruimte voorzien wordt voor de ‘iets oudere jongeren’; dat kan bv. door de installatie van skatetoestellen, een basketbalring,…
    • De jeugdconsulent moet er komen!
      Jongeren die verantwoordelijkheid willen opnemen, die zich willen inzetten, botsen vaak op een muur van regelgeving, procedures en paperassen. Een jeugdconsulent kan de jongeren met raad en daad bijstaan. De vraag naar een jeugdconsulent is een oud zeer. Voor CD&V / N-VA moet er nu eindelijk maar eens werk van gemaakt worden.
    • Veiliger met de jeugdagent
      Onze maatschappij wordt er niet vrolijker op: ouders zijn bang om hun kinderen te laten buitenspelen, speelpleintjes worden gesloten na klachten van buren, jongeren voelen zich misbegrepen. Onwetendheid en een gebrek aan communicatie ligt vaak aan de basis van deze problemen. Door een tweetal agenten aan te duiden als speciale ‘jeugdagenten’, kan veel wrevel worden weggenomen. De jeugdagent vormt een vertrouwenspersoon en aanspreekpunt voor de jongeren. Hij kan een beschermend oogje in het zeil houden op plaatsen waar veel jongeren samenkomen, bemiddelend optreden bij conflicten en jongeren op hun rechten én plichten wijzen.
  7. EFFICIENT BESTUREN
    • Snelle en ernstige opvolging van klachten en vragen
      Wie bij het gemeentebestuur aanklopt met een vraag of een klacht, moet hiervan onmiddellijk een ontvangstmelding krijgen. De burger moet ook zo snel mogelijk op de hoogte gesteld worden van wat er met zijn vraag zal gebeuren.
      De communicatie met de burgers kan alvast flink verbeterd worden door de uitbouw van de gemeentelijke webstek. Het gemeentelijk infoblad moet voorts worden omgevormd van een ‘propagandatijdschrift’ tot een echt infomagazine.
    • Tijd voor Brakel
      Een burgemeester en zijn schepenen moeten tijd maken voor de gemeente en de burgers. Het cumuleren van allerlei politieke topfuncties is daarbij een ernstige rem. Voor CD&V / N-VA moet het bestuur van de eigen gemeente prioriteit krijgen boven andere functies.
  8. SAMEN LEVEN
    • Ontspanning, cultuur sport…
      Het gebrek aan infrastructuur en ernstige, structurele initiatieven bracht de laatste jaren een neergang van het sociale leven met zich mee. Wij spannen ons de komende jaren in voor meer ontspanning, cultuur, sport en verenigingsleven.
    • … voor iedereen
      De muziekschool, jeugdbeweging, voetbalclub, cinema, concert… zijn vaak de eerste posten waarop een gezin dat krap bij kas zit, bezuinigt. Omdat iedereen echter recht heeft op ontspanning en ontplooiing, vragen wij hiervoor een tussenkomst door het OCMW d.m.v. een ‘Kansenpas’.
      De gemeente moet de plaatselijke verenigingen ook voldoende ondersteunen in het vormen en begeleiden van kartrekkers voor kansengroepen.
      Ten slotte moet de gemeente zich ook engageren om zo ‘toegankelijk’ mogelijk te worden voor mindervaliden; gebouwen moeten worden aangepast waar nodig, de gemeentelijke webstek dient een module voor slechtzienden te krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is