Meerjarenplan: meerderheidspartijen plegen kiezersbedrog

Op 18 december 2013

Maandag jongstleden debatteerde de Brakelse gemeenteraad over het meerjarenplan waarin het gemeentebestuur zijn plannen voor de komende 6 jaar uittekent. N-VA-fractieleider Jan Haegeman fileerde in zijn tussenkomst de plannen van de paarse meerderheid.

Jan Haegeman: “Je zal mij niet horen ontkennen dat er een aantal goeie zaken in het meerjarenplan zitten, maar in het algemeen overheerst bij ons toch de teleurstelling over het gebrek aan daadkracht bij het college. Een aantal fundamentele keuzes worden vooruit geschoven. De paarse meerderheid ontwijkt haar verantwoordelijkheid en bezwaart daarmee de toekomst van onze gemeente.”

Meer concreet hekelt de N-VA-fractie voornamelijk de oplopende leninglasten terwijl een aantal belangrijke investeringen worden uitgesteld.

Jan Haegeman: “De komende periode wil het gemeentebestuur voor meer dan tien miljoen nieuwe leningen afsluiten. De schuldenlast per inwoner zal daardoor zo goed als verdubbelen. Nochtans wordt er amper 2,5 miljoen uitgetrokken voor de vernieuwing van het centrum. Kwestie van de zaken wat in perspectief te zetten: dat is ongeveer evenveel als wat Brakel bijdraagt aan de bouw van het nieuwe politiepaleis. Het blijkt dan ook dat het schepencollege enkel van plan is om het Marktplein aan te pakken. Op de vraag wanneer de rest van het centrum aan bod komt, volgt enkel een oorverdovende stilte.”

Ook een nieuwe podiumzaal zit er de komende zes jaar niet in, zo achterhaalde de N-VA.

Jan Haegeman: “De bouw van een podiumzaal was één van de speerpunten van zowat alle partijen bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. In het meerjarenplan wordt echter enkel verwezen naar een vage studie maar er wordt absoluut geen budget voor voorzien. Met andere woorden: dat wordt noppes.”

De N-VA-fractieleider is hard in zijn conclusie.

Jan Haegeman: “De belastingen blijven dan misschien ongewijzigd, het zou er nog aan mankeren, maar allerlei retributies schieten flink de hoogte in. Daar tegenover staat echter dat van de drie projecten die door onze titelvoerende burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter naar voor werden geschoven, de centrumvernieuwing, de podiumzaal en een nieuw politiecommissariaat, enkel dat laatste daadwerkelijk volledig zal worden verwezenlijkt. De prijs voor de Brakelse burger is daarbij veel te hoog. De feiten zijn wat ze zijn: hier wordt kiezersbedrog gepleegd."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is