Gouverneur schorst beslissing OCMW-raad tot oprichting Strijkwinkel

Op 4 juni 2008

Namens CD&V en N-VA dienden gemeenteraadslid Fernand De Tant (CD&V) en OCMW-raadslid Jan Haegeman (N-VA) een klacht in bij de provinciegouverneur tegen het besluit van de OCMW-raad van 28 februari 2008 tot oprichting van een strijkwinkel. Na onderzoek geeft de gouverneur gehoor aan deze klacht en schorst de raadsbeslissing. Het oordeel van de gouverneur is vernietigend voor de meerderheid.

Fernand De Tant: “De gouverneur stelt in z’n beslissing duidelijk dat bij de oprichting van de OCMW-strijkwinkel de wet werd geschonden. De meerderheid heeft alles snel willen bedisselen en heeft daarom alle regels aan zijn laars gelapt.”

Jan Haegeman: “Het is opvallend dat de gouverneur in zijn beslissing zwart op wit een aantal valse argumenten van OCMW-voorzitter Flamand en schepen van Sociale Zaken De Clercq van tafel veegt. Zo gaat het wel degelijk om het oprichten van een nieuwe dienst en niét om de overname van een reeds bestaande dienst. De gouverneur volgt ook de logica die CD&V en N-VA eerder aanhaalden: het OCMW kan moeilijk elke noodlijdende dienst zélf gaan uitbaten met belastingsgeld.”

CD&V en N-VA wentelen zich na deze schorsing geenszins in triomfalisme maar hopen niettemin dat de paarse meerderheid voortaan wat minder voortvarend te werk gaat.

Fernand De Tant: “Deze affaire is exemplarisch voor het beleid van VLD en sp.a in Brakel: eerst handelen en dan pas nadenken. Ook de gouverneur stelt vast dat er geen behoeftenonderzoek heeft plaatsgehad en dat voor de beslissing elk concreet en objectief cijfer ontbreekt!”

Jan Haegeman: “De opmerking van OCMW-voorzitter Flamand dat de schorsing van het raadsbesluit een ‘pesterij’ is vanwege de oppositie, is beneden alle waardigheid. Het gemeentebestuur moet zijn werk correct doen en het is de rol van de oppositie om dat te controleren – punt. De beslissing van de gouverneur illustreert alleen maar dat de CD&V / N-VA-oppositie alvast wél goed werk levert.”

Het kartel CD&V/N-VA dringt naar aanleiding van deze beslissing alvast aan op een nieuw overleg van het gemeentebestuur met vzw Grijkoort.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is