U bent hier
Gemeente mismeestert structuurplan
Momenteel is het openbaar onderzoek naar het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan volop aan de gang. Nog tot 13 oktober kunnen de Brakelaars het voorliggende plan inkijken op het gemeentehuis en bezwaarschriften indienen. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan bepaalt hoe onze gemeente er de komende jaren zal gaan uitzien op het vlak van wonen, natuur, landbouw, industrie en mobiliteit. Een erg belangrijk document dus.
De N-VA uit alvast felle kritiek op de wijze waarop het gemeentebestuur met dit dossier omspringt. De situatie is ernstig.
Jan Haegeman: ”De manier waarop het gemeentebestuur over dit structuurplan communiceert is gewoonweg schandalig. Ik wik mijn woorden maar ik meen dat zelfs de term “misdadig” hier niet ongepast is. De hoorzitting over het ruimtelijke structuurplan (vorig donderdag) was bijwijlen hallucinant. Schepen van Ruimtelijke Ordening Flamand verkondigde dat sommige zaken gewoon in het structuurplan werden gezet ‘omdat men er nu eenmaal iets moest inzetten’ maar dat de inwoners daar vooral niet te veel moeten van geloven! Ofwel liegt de schepen dat hij zwart ziet ofwel werd met Brakels belastingsgeld een peperduur maar frauduleus document opgesteld."
Daar eindigt het echter niet bij. De N-VA meent dat het schepencollege bewust probeert om de Brakelaars te misleiden. Zo werd op de hoorzitting relevante informatie achter gehouden en werden kaarten getoond die flagrant in tegenspraak zijn met wat in échte structuurplan zelf staat. Het pamflet dat het gemeentebestuur in de Brakelse brievenbussen liet stoppen, is op de koop toe behoorlijk tendentieus. Zo wordt de optimalisatie van de huidige industriezone flink beklemtoond maar zwijgt men de geplande nieuwe industriezone nabij de Diggiehoeve eenvoudig dood.
Jan Haegeman: “Los van de eventuele locatie van een nieuw industrieterrein, moeten we ons toch eens durven de vraag stellen over draagkracht van onze gemeente op dit vlak. Als we ons willen profileren als een ‘buitengemeente’ met veel aandacht voor landbouw en natuur – waar ik per definitie niet tegen ben - moeten we daar ook durven de gevolgen van dragen. Ik kan er absoluut mee instemmen dat er ruimte moet zijn voor kleine KMO’s met een plaatselijk nut. Er is voor hen de komende jaren normaal gezien zeker nog voldoende ruimte op het huidige industrieterrein. Bedrijven die zich echter richten op een bovenlokale markt, die een slechte ratio ‘benodigde oppervlakte – lokale tewerkstelling’ hebben en ook nog eens grote milieuhinder met zich meebrengen, moeten we misschien toch durven doorverwijzen naar één van de steden op amper 10 à 15 minuten rondom ons. Ik heb kan me dan ook niet van de indruk ontdoen dat het nieuwe bedrijventerrein op maat gemaakt wordt van minstens één hinderlijk bedrijf waar een aantal van onze schepenen zoete broodjes mee bakt. Dat bedrijf zou dan meteen de helft van de nieuwe zone in beslag nemen.”
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Brakel – of toch minstens de manier waarop het gemeentebestuur er mee omgaat – creëert het omgekeerde van wat het zou moeten beogen. In plaats van duidelijkheid en zekerheid komt er alleen maar méér onduidelijk en méér onzekerheid. Het dossier is nog maar eens een illustratie van wat de N-VA al zo lang aanklaagt: dit is een meerderheid zonder lange termijnvisie. Showpolitiek, receptieschuimen, hand-en-spandiensten en ad hoc-oplossingen zijn de enige ingrediënten van de Brakelse combinatie VLD-sp.a. Wij zullen er bij onze kartelpartner CD&V alvast op aandringen om het schepencollege hierover in de gemeenteraad zéér stevig aan te pakken.