Diftar: verenigingen de dupe!

Op 28 april 2006

Over een dikke maand gaat in Brakel het nieuwe DIFTAR-systeem voor afvalophaling van start.

De N-VA gaat voluit akkoord met het principe “de vervuiler betaalt” en staat dan ook positief tegenover het DIFTAR-verhaal. We maken ons niettemin grote zorgen over de negatieve financiële impact van het nieuwe systeem. Onze kartelpartner CD&V berekende eerder al dat DIFTAR een zware meerkost met zich meebrengt voor de Brakelse gezinnen. De N-VA stelt dat ook het verenigingsleven de dupe dreigt te worden van DIFTAR. Verenigingen met een eigen lokaal krijgen één afvalcontainer ter beschikking en dienen, net als de gezinnen, te betalen per ophaalbeurt én per kg afval. Tot daar geen probleem, ook in het verleden dienden verenigingen te betalen voor hun vuilniszakken. Uit berekeningen blijkt echter dat een kilo afval in het DIFTAR-systeem twee tot drie keer duurder wordt betaald dan in het oude systeem. Verenigingen zonder lokaal, het merendeel, kunnen nog steeds vuilzakken aanschaffen, maar dan wel twee maal zo duur als voorheen!

Men kan zich bovendien de vraag stellen: wat als de jeugdbeweging een fuif organiseert? Wat als de sportclub een eetfestijn organiseert of de gepensioneerdenbeweging een seniorennamiddag organiseert? In dat geval zullen zij zich steeds genoodzaakt zien de erg dure vuilniszakken aan te schaffen!

De meeste verenigingen dienen steeds spaarzaam om te springen met de schaarse middelen waarover zij beschikken. Zeker in Brakel, waar onder de paarse bewindsploeg een erg verenigingsonvriendelijk klimaat geïnstalleerd werd, hebben zij het niet gemakkelijk. Nu worden zij door het DIFTAR-systeem nogmaals geconfronteerd met extra kosten.

De N-VA vraagt dan ook met klem aan het gemeentebestuur om ten behoeve van de verenigingen dringend correcties aan te brengen op het DIFTAR-systeem. Voorts scharen we ons onverminderd achter de eis van de CD&V-collega’s om de € 100 gezinsbelasting af te schaffen teneinde de meerkost voor de gezinnen te temperen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is