Buurt beducht voor bedrijventerrein

Op 17 september 2010

Bewoners van de Jagerstraat in Nederbrakel maken zich ongerust over de mogelijke inplanting van een vijf hectaren groot bedrijventerrein. "Als dit er komt, betekent dat het einde van ons landbouwbedrijf", zegt Petra De Schuyter. "Er is niets aan de hand: die mensen zijn opgestookt door oppositieraadslid Jan Haegeman", zegt schepen André Flamand. Haegeman verwijt de gemeente dan weer dat ze haar plannen verdoezelt.

Bewoners van de Jagerstraat zijn alvast beducht. Aan de straatkant wapperen al zwarte vlaggen. "De politici zijn misschien niet echt duidelijk, maar wij wel: wij wensen hier helemaal geen bedrijventerrein", stelt Petra De Schuyter (38) onomwonden. Samen met haar man Joris D' Haeyer runt ze sinds 2000 een akkerbouw- en melkveebedrijf aan de hoek van de Jagerstraat en de Haeyershoek. "Drie jaar geleden hebben we hier nog een grote koeienstal gebouwd, vanwaar de dieren vrij de achtergelegen weide op kunnen. Precies dat grasveld zouden wij kwijtspelen. Als hier inderdaad een vijf hectare groot bedrijventerrein komt, betekent dat het einde van ons landbouwbedrijf", vreest Petra.

Maar hoe groot is eigenlijk het gevaar dat hier inderdaad effectief een bedrijvenzone komt? "Het staat alleszins in het ontwerp van structuurplan dat de gemeente heeft opgemaakt en dat nu ter goedkeuring voorligt. Alleen probeert de gemeente dat te verdoezelen door te benadrukken dat ze de bestaande industriezone nog wil uitbreiden. Een schandalige manier van communicatie is dat", foetert Jan Haegeman (N-VA).

Vertrouwen

"Hij stookt de mensen op en doet aan stemmingmakerij", reageert schepen voor Ruimtelijke Ordening André Flamand (Open Vld). "De waarheid is dat we effectief de bedoeling hebben om het bestaande industrieterrein verder te ontwikkelen. We hebben daar nog zo'n vier hectare richting Opbrakel. Om in de toekomst nog elders bijkomende ruimte te hebben, moesten we ook die reserveren in ons structuurplan. En inderdaad is het gebied aan de Jagerstraat in dat plan aangeduid als 'mogelijk te onderzoeken'. We hadden geen andere keuze, omdat de regelgeving ons verplichtte een plaats te kiezen in het hoofddorp én langs een grote weg. Ik zeg 'verplichtte', want die wetgeving verandert binnenkort. En dan hebben we weer de kans om een andere locatie te zoeken. Maar alleen als je al 'iets' hebt ingekleurd. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we terechtkunnen op het terrein boven de Kleiberg tussen de Gentstraat en de Oudenaardsestraat", voorziet Flamand. Hij maakt zich sterk dat de bewoners van de Jagerstraat op hun twee oren mogen slapen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is