Brakelaars gediscrimineerd in eigen zwembad: N-VA vraagt aanpassing tarieven

Op 11 december 2015

Brakelaars die vandaag hun baantjes trekken in zwembad Poseidon, moeten daar meer voor betalen dan zwemmers die uit de naburige gemeenten komen. Daar moet dringend verandering in gebracht worden, vindt Jan Haegeman van de N-VA.

Jan Haegeman: Het Brakels zwembad Poseidon is onmiskenbaar een troef voor onze gemeente. Het is een service is aan onze inwoners die maar weinig gemeenten kunnen bieden. De N-VA wil er dan ook over waken dat onze inwoners ook in de toekomst verzekerd blijven van een degelijk zwembad bij hen in de buurt.”

Poseidon is echter ook een zorgenkind voor de gemeente. Het gebouw kampt met heel wat mankementen en de uitbating is zwaar verlieslatend.

Jan Haegeman: “Om het zwembad ook in de toekomst open te kunnen houden, kijkt het gemeentebestuur aan tegen een investering van minstens 400.000 euro. Dat komt nog eens bovenop de zowat 500.000 euro jaarlijks exploitatieverlies. Simpel gezegd: elke Brakelaar betaalt elk jaar sowieso minstens 30 euro voor het zwembad, ook al heeft hij of zij er nog nooit een teen natgemaakt.”

Het Brakels zwembad trekt ook heel wat bezoekers van buiten de gemeentegrenzen. Die betalen evenveel voor een zwembeurt als de Brakelaars.

Jan Haegeman: “Zo’n 43% van alle zwembeurten is voor rekening van niet-Brakelaars: vooral mensen uit Zwalm, Lierde en Maarkedal. Nochtans betalen zij evenveel voor een zwembeurt als een Brakelaar. Maar intussen heeft die Brakelaar wel al eens 30 euro belasting betaald voor het zwembad. Op de keper beschouwd betaal je dus als Brakelaar uiteindelijk méér dan iemand van buiten Brakel.”

Haegeman stelt daarom voor om de zwemtarieven voor niet-Brakelaars met 40% te verhogen.

Jan Haegeman: “Voor Brakelaars blijven dezelfde tarieven gelden. Maar een verhoging van 40% voor niet-inwoners is zeker schappelijk. Wie als Brakelaar bijvoorbeeld in Oudenaarde zou gaan zwemmen betaalt zelfs tot 100% meer dan iemand uit Oudenaarde zelf. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat zo’n verschillend tarief vandaag nog niet bestaat in Poseidon, terwijl ons zwembad de inkomsten echt wel goed kan gebruiken.”

Het voorstel van de N-VA-fractie wordt volgende week maandag voorgelegd aan de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is