Amok op Brakelse fuiven: Kortrijk kan een voorbeeld zijn

Op 5 april 2011

De N-VA is net als vele Brakelaars geschokt door het nieuwe geweld tijdens een schoolfuif afgelopen weekend. Amper een paar weken geleden liep ook al een schoolfuif uit de hand. N-VA-mandataris Jan Haegeman is alvast tevreden dat schepen De Clercq dit keer zijn pijlen niet richt op de organiserende Brakelse jongeren.

Jan Haegeman: “Na de vorige problemen dreigde schepen De Clercq ermee een fuifverbod in te voeren voor een aantal Brakelse organisatoren. Ik ben blij dat de schepen inmiddels tot inkeer is gekomen en zijn pijlen richt op de echte amokmakers die – alvast in het jongste geval – uit de omliggende steden blijken te komen. Het plaatsen van camera’s op gevoelige plaatsen, zoals de sporthal, vind ik zeker geen slecht idee maar ik pleit er wel voor om dit te kaderen in een bredere aanpak van overlast allerhande.”

De N-VA stelt zich in het belang van de Brakelse jeugd constructief op in dit dossier en doet schepen De Clercq dan ook een opmerkelijke tip aan de hand.

Jan Haegeman: “Ik meen dat een zekere nultolerantie – zoals eerder door ons bepleit en waarin schepen De Clercq ons nu volgt – inzake amok op fuiven absoluut nuttig kan zijn. In dit verband wil ik de schepen de tip geven z’n licht eens op te steken bij de stad Kortrijk. Daar werkte men het concept “Safe Party Zone” uit. Fuiven met het “Safe Party Zone”-label kennen een streng huishoudelijk reglement. Toegang tot een dergelijke fuif krijgt men enkel mits vertoon van de identiteitskaart. Amokmakers kunnen een toegangsverbod krijgen. Uiteraard is er heel wat samenwerking nodig met gemeentebestuur en politie o.m. voor het opstellen van de nodige politieverordeningen.”

Meer info over het concept “Safe Party Zone” is te vinden op de webstek van de stad Kortrijk: www.kortrijk.be/safepartyzone

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is