Wordt Brakel het “gat van de Vlaamse Ardennen” ?

Op 14 december 2021

Op de voorbije gemeenteraad voelde N-VA-gemeenteraadslid Jan Haegeman de liberale meerderheid aan de tand over de betrokkenheid van Brakel bij het landschapspark Vlaamse Ardennen. Tot zijn verbazing weigert het gemeentebestuur zich echter te engageren.

Vlaanderen telt heel wat mooie plekjes en landschappen, maar de Vlaamse Ardennen steken er absoluut bovenuit. De gemeenten van de Vlaamse Ardennen slaan daarom samen met Solva en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen de handen in elkaar om van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, een erkenning te krijgen als ‘landschapspark’. Op die manier kan het typische Vlaamse Ardennenlandschap met zijn glooiende akkers en weiden en zijn beboste heuveltoppen ook voor de toekomst veilig gesteld worden. Alleen… weigert de gemeente Brakel toe te treden tot dat landschapspark.

Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “De oproep van minister Demir om ‘landschapsparken’ aan te melden, dateert in middels van april dit jaar. Aangezien het in Brakel daarover oorverdovend stil bleef, ben ik ten langen leste zelf maar gaan aankloppen bij Solva. Daar wist men mij inderdaad te melden dat het landschapspark Vlaamse Ardennen wel degelijk in de steigers staat… maar dat Brakel weigert om eraan deel te nemen. Dat is toch een bijzonder kwalijke zaak. Er wordt maar liefst vier miljoen euro uitgetrokken voor de uitwerking van de landschapsparken: investeringen waarvan Brakel dus niet zal kunnen genieten. Wat zo mogelijk nog erger is, is dat de andere Vlaamse Ardennengemeenten schouder aan schouder staan om de schoonheidswaarde van onze streek te garanderen voor de toekomst. Het is jammer dat de liberalen die landschappelijke sterkte van Brakel niét wil verankeren.”

Aan de tand gevoeld door Haegeman, stelde burgemeester Devleeschouwer dat Brakel geen zin heeft in de extra planlast die zo’n project met zich meebrengt en zich zorgen maakt om de plaats van de landbouw in het project.

Jan Haegeman (N-VA): “Dat bewijst helaas dat de burgemeester het dossier onvoldoende bestudeerd heeft. Het is net de bedoeling van het landschapspark om ruimte te bieden aan de versterking van de familiale landbouw in de Vlaamse Ardennen. Nogal wiedes: de open kouters en met beekjes doorsneden weides vormen bij uitstek een beeldbepalend element voor onze streek. Het is bovendien ook helemaal niet de bedoeling om nieuwe regeltjes te gaan opleggen. Maar door samen te gaan werken, kan je bepaalde zaken gaan coördineren, afspraken maken tussen de verschillende gemeentes over wat we wél en niet willen in de Vlaamse Ardennen. Het betekent ook dat je samen een visie kan uitdragen naar de ‘hogere’ overheden. Allemaal zaken die Brakel bewust aan zich voorbij laat gaan. Men zou zich op de duur gaan afvragen of het niet eerder de projectontwikkelaars zijn waar ons gemeentebestuur mee inzit, eerder dan met ons landschap…

De Brakelse N-VA riep op het einde van de gemeenteraad de burgemeester alsnog op om het geweer van schouder te veranderen.

Jan Haegeman (N-VA): “Het is jammer dat de gemeenteraadsleden amper betrokken worden in dergelijke dossiers. De burgemeester speelt hier solo-slim, en ik weet niet of dat dan wel zo slím is… Brakel hóórt gewoon thuis in die Vlaamse Ardennen. Ik vraag daarom inderdaad om als gemeentebestuur toch betrokken te blijven in dat landschapspark. Het zou jammer zijn moest Brakel binnenkort letterlijk 'het gat van de Vlaamse Ardennen' zijn…"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is