N-VA Brakel verbolgen over aanpak schepencollege in dossier skatepark

Op 29 juni 2021

De aanleg van een nieuw skatepark in Brakel blijft voor beroering zorgen. Nadat hij eerder al het voorziene budget van 300.000 euro wist boven te spitten uit de aanvraagdossiers en dat bedrag vervolgens flink op de korrel nam, plaatste N-VA-raadslid Jan Haegeman op de jongste gemeenteraad enkele kritische bemerkingen bij de merkwaardige inspraakprocedure en vooral de timing ervan.

Het vroegere skateterrein is inmiddels een bouwwerf: over enkele maanden verschijnt daar het nieuwe zwembad. De skaters kunnen in afwachting van een nieuwe plek terecht op een pop-up op de parking Tirse. De speculaties over de definitieve locatie voor een nieuw terrein deden al een tijdje de ronde. Vorige week bevestigde het Brakelse schepencollege dat het nieuwe terrein wel degelijk ook aan de Tirse komt: tussen de nieuw aan te leggen parking en het KSA-lokaal.

Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “Persoonlijk kan ik betere locaties bedenken voor het skatepark dan de Tirse, maar de keuze is wat ze is: het is nu eenmaal het voorrecht van het schepencollege om die beslissing te nemen en het is sowieso een legitieme keuze. Ik vind het niettemin zeer merkwaardig hoe men tot die keuze is gekomen. Men lanceerde eerst een enquête waarbij men de Brakelse jongeren volledig vrij laat in de locatiekeuze. Maar nog voor de enquête echter goed en wel werd afgesloten, legde het schepencollege reeds op 31 mei een dossier voor aan de gemeenteraad waarin al duidelijk sprake was van amper twee locaties. Schepen De Pessemier kon of wou toen niet antwoorden op mijn vraag over welke locaties het ging. Nog eens drie weken later komt het schepencollege dan plots nog met een ‘beslissingsboom’ op de proppen om de verschillende locaties uit de enquête af te serveren. Dat zijn eersteklas foortruken natuurlijk waarbij men eigenlijk al lang wist waar het skatepark moest komen en daar achteraf dan een argumentatie bij verzint.”

Het N-VA-raadslid heeft het er vooral moeilijk mee dat het schepencollege ‘inspraak’ hoog in het vaandel voert, maar daar uiteindelijk weinig mee doet.

Jan Haegeman (N-VA): “De uiteindelijke locatie waar het schepencollege het skatepark wil optrekken, werd door amper 8 mensen als wenselijk aangegeven. Ik begrijp dat er gegronde redenen kunnen zijn om de andere locaties niet in overweging te nemen – al zijn er flink wat hiaten in de beslissingsboom – maar dan moet men de mensen ook geen rad voor de ogen draaien. Dat men dan van in het begin toegeeft waar men naartoe wil in plaats van zich weg te steken achter showenquêtes en bij de haren gesleurde argumenten. De Brakelse belastingbetalers zijn toch geen kleuters? Uit alles blijkt dat de communicatie van dit schepencollege echt problematisch is. De jeugdraad vindt de manier van werken van de bevoegde schepen dermate ergerlijk dat ze tegenwoordig zelfs liever achter zijn rug om vergaderen. Daar is dus flink wat werk aan de winkel. Ik hoop alleszins dat de klankbordgroep van skaters die men wil samenbrengen om hun ideeën te geven over de inrichting van het skateterrein, meer wordt dan de zoveelste blauwe show, maar dat er ook echt geluisterd wordt.

De N-VA ziet wel positieve signalen in de verschillende maatregelen die zullen genomen worden om de overlast te beperken.

Jan Haegeman (N-VA): “Op de gemeenteraad wist men mij uiteindelijk wel te bevestigen dat er zowel een gebruikersreglement komt als de nodige infrastructuur om eventuele overlast zo goed mogelijk in te perken. Zo komt er een groenbuffer rond het terrein, komt er camerabewaking én automatische verlichting. Tussen het skaterrein en de terreinen van de KSA komt bovendien een afsluiting. Dat zijn zeer zinvolle en terechte maatregelen. Maar ook hier weer: was men hierover meteen in gesprek gegaan met de buurt, dan was al heel wat ongerustheid voorkomen geweest.

Een eerste terreinbezoek met ontwikkelaar CREAT is pas gepland voor na de zomer. De aanleg van het nieuwe skaterrein zal dus wellicht niet meer voor 2021 zijn.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is